Gürültü Yapan Komşuya Karşı Ne Yapılabilir ? | Bafra Yapı Yönetim

Haberler

Gürültü Yapan Komşuya Karşı Ne Yapılabilir ?

Gürültü Yapan Komşuya Karşı Ne Yapılabilir ?

Kat Mülkiyeti Kanunu ve Yargıtay kararlarına göre bina içerisinde huzuru bozacak hae gelen gürültünün yasak olduğu açkça belirtilmiştir. 

Gürültüde anlatılmak istenen  “uyumsuz, kişileri rahatsız edecek boyutta, istenmeyen her türlü ses”tir. 

Kişiden kişiye göre rahatsız edici boyut değişse de genel hükmüyle kimseyi rahatsız etmemek bina içerisinde özenle korunması gereken kuralların başında gelmektedir. 

Örneğin belirli bir satten sonra süpürge, matkap, mikser, iş aletleri gibi sesli ve gürültülü aletlerin çalıştırılmaması gerektiği ahlak ve etik olarak bilinmelidir.


Bu olumsuz durum Kat Mülkiyeti Kanunuyla düzenlenmiş ve ikili ilişkilerle çözülemezse yaptırımı olan bir yönetmeliğe sahiptir. 

Öncelikle 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK)  18. Maddesi kapsamında yönetmeliğin yazıldığı, Binanın / Sitenin Tapuda Kayıtlı Yönetim Planı’nda var ise “gürültü rahatsızlığına” ilişkin atıflara yer verildiği ifade edilmelidir. 

Komşuluk gürültüleri iyi bir şekilde tanımlanarak, “gürültüden rahatsız olan kişilerin” 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu 25. ve 33. Maddelerine ilişkin olarak hakim müdahalesini isteyebilme imkanlarının olduğu, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 737. maddesi,2872 Sayılı Çevre Kanunu ve yukarıda değindiğimiz ilgili yönetmelikleri çerçevesinde söz konusu apartman ve siteye özel bir “Site ve Apartman Gürültü Yönetmeliği” metni yazılabilir.


Böylece apartmanda yaşayan kat sakinleri için birbirleriyle huzur içinde yaşamaları amacıyla konulacak kurallar, apartman gürültü yönetmeliğini oluşturacaktır. 

Yazılacak olan apartman gürültü yönetmeliğine göre, oturduğunuz dairedeki yaşam tarzınızla çevrenizdeki apartman sakinlerine bir rahatsızlık vermemeniz gerekecektir.

Bu gürültü yönetmeliğini tanımlayacak olursak;


Her türlü gereksiz gürültüden kaçınılması gerekir.

Tadilatların mesai günleri ve saatleri içerisinde saat 10:00 ile 18:00 arasında yapılması kararı faydalı olacaktır. 

Bununla beraber apartmanlardaki tadilatların başka saatlere alınması da kararlaştırılabilir. 

Örneğin hafta içi 08:30 ile 17:30 arasında, hafta sonu ise 11:00 ile 17:30 arasında yapılması yönetmeliğe yazılabilir. 

Bu saatler arasında da tadilat yapılırken diğer kat maliki rahatsız edilecek derecede gürültü yapılmasını da kurallara bağlamak gerekir. 

Bazı değerli ana gayrimenkullerde daireler alınıp satıldığında aylar süren tadilatlar gerçekleştirilebilmektedir.

Yine akşamları 22:00 ile sabah 07:00 arasında yüksek ses çıkarılması yasak olmalıdır.  

Yüksek seslere örnek olarak matkap sesi ya da yüksek sesle müzik dinlemek, elektrikli süpürge sesi, yere dengeli oturmayan çamaşır makinası sesi, bahçe kullanımlı yapılarda bahçede yüksek sesle bağırmayı gerektiren oyunlar ve top oyunları verilebilir. 

Bu tip yüksek seslerin çıkarılmamasına belirli saatlerde özen göstermek gerekir. 

Bu sesler, geç saatlerde ve erken saatlerde apartman sakinlerini rahatsız ettiğinden uygun değildir.

Pazar günü ve diğer resmi tatil günlerinde apartman içerisinde ses çıkarmak yasak olmalıdır. 

Bu günler istirahat vakti olarak kabul edilmelidir.

Konutlarda müzik aletlerinin, mekanik ve elektronik aletlerin sesleri, yalnızca oda içerisinde duyulacak seviyede açılmalıdır. 

Müzik dinleme, film izleme, koşu bandı kullanma keyfi eylemlerdir ve dışarıdan duyulacak şekilde yapılması da apartman sakinleri tarafından hoş karşılanmayacaktır. 

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu 737. Maddesi  “Komşu hakkı”’nı tanımlamış olup, “Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür. 

Özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel adete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır. 

Yerel adete uygun ve kaçınılmaz taşkınlıklardan doğan denkleştirmeye ilişkin haklar saklıdır.” demektedir.